Karin Koch

Psykoterapeut & Parterapeut MPF

Terapi v. Hjerneskade


Hjerneskadet - hvad nu?

At få en skade i hjernen, ved en ulykke eller ved sygdom, vender op og ned på alt det der indtil denne dag, var normalitet og virkelighed, for dig og for din familie.

Hvorfor mig, hvordan kunne det ske, hvorfor passede jeg ikke bedre på… mange mange tanker, følelser og stemninger vil passere og tage bolig i dig i tiden efter hjerneskaden. Sorg, tab, vrede, afmagt etc. er følelser der naturligt følger en traumatisk krise, og er følelser der skal have plads, ikke indkapsles, for at kunne forlige dig med din situation nu.

For de fleste mennesker, der erhverver en hjerneskade, vil en følgevirkning være udtrætning og et øget behov for hvile og ro, i årene efter skaden er indtrådt.

Evnen til at tale kan være påvirket. Måske du oplever, at dine ord forsvinder, at du ikke længere kan huske som før, at din hukommelse er påvirket, at din evne til at kommunikere er forandret og nu svær.

Fysisk kan dine evner være ramt efter hjerneskaden. En højresiddet lammelse, dropfod og andre fysiske udfordringer kan nu være dagligdag, for dig, efter skaden er sket.

Du har muligvis mødt familie, naboer, venner etc. der velment har klappet dig på skulderen og sagt ”hvor ser du godt ud”, ”godt det ikke - gik dig værre”. De nære omkring dig, vil gerne positivt møde dig igen, og glatter ud. Det gør, at du bliver ladt alene tilbage, med følelser og tanker der ikke italesættes, men lukkes ned og gemmes væk indeni dig.

At være i terapi, er at skabe plads til dig og dine følelser.

Sorg, vrede, tristhed, kedafdethed – tanker og følelser der kan være svære og (nærmest) umulige at kommunikere, og at blive mødt med i forståelse af familie, venner og pårørende.

I tiden og årene efter, vil der være behov for at arbejde med tabet ved det liv der var før, og at finde en ny forståelse og mening med det nye liv, der er nu.