Karin Koch

Psykoterapeut & Parterapeut MPF

Børn i familien


Børn i familier med hjerneskade

Igennem mit mangeårige arbejde med vejledning og støtte i familier, hvor den ene voksne rammes af en hjerneskade, har jeg set børn forandres fra glade, sjove og frække børn, til at blive stille og omsorgsgivende børn, for at give plads til den voksne hjerneskadede.

”De glemte børn” kaldes børn til en hjerneskadet far eller mor, og også børn hvor en søskende rammes af en hjerneskade, kender til at blive "glemt".

Som barn genkender du måske følelsen af, at der ikke længere var plads til dig og dine reaktioner derhjemme, at du ikke længere kunne være ked af det, vred eller glad og larmende.

Din familie var forandret nærmest fra den ene dag til den anden. Du fik måske fortalt af de voksne, eller af en psykolog, hvad hjerneskaden betød for din forældre eller din søskende, og at det ville betyde forandringer for dig og for hele din familie.

Det er ikke sikkert, at der var nogen, at du kunne snakke med derhjemme, at du fik plads til at bearbejde det chok det var, at miste den far, mor eller søster som du før havde. Samtidig skulle du nu være sammen, med en ”ny” udgave af din far, mor eller søster om både var kendt og fremmed for dig.  

Du kom måske til at gemme dine følelser inden i dig, og udadtil så det ud som om, at du havde det godt, din skole gik fint og du have måske også fortsat nogle kammerater du sås med.

Terapi vil være en mulighed for igennem samtaler, at få snakket om hvad der sker indeni dig, alle de tanker og følelser der optager dig og alt det der gør dig urolig, bange, ked af det og måske også vred og sur på dine forældre.

Igennem snakke kan noget af det der optager dig, siges højt til mig, der ikke fortæller det videre til andre, men hjælper dig, med at få det du gemmer indeni frem, så det ikke ligger og giver uro – og gør dig trist og ked af det